Carmen de Ridder kijkt weer vooruit

Carmen de RidderZWEMMEN – Leeftijd: 20 jaar Woonplaats: Zuiddorpe Club: De Bruinvis, Sas van Gent Studie: CIOS, Goes Mooiste overwinningen: 3x winnaar Zeeuws klassement lange baan, Nederlands jeugdkampioene 3 km vrije slag.

Opmerkelijk: ook tweelingbroer Niek (20) en zus Daisy hebben al diverse Zeeuwse zwemtitels behaald. Met het veroveren van de Zeeuwse titel op de 1500 meter vrije slag vorige week in Terneuzen verbaasde zwemster Carmen de Ridder (20) de zwemkenners, maar ook zichzelf.

Van jongs af aan behaalde ze verschillende Zeeuwse titels. Op de drie kilometer werd ze bij de jeugd ook Nederlands kampioene. De laatste tijd sukkelde ze echter nogal met spierblessures. Vorige week zwom de inwoonster van Zuiddorpe echter ontketend naar het goud. Met haar tijd van 18.51,97 had ze een voorsprong van niet minder dan dertig tellen op haar achtervolgers.

“Dat was inderdaad wel even lekker en goed voor het vertrouwen. Ik heb al een flinke tijd last van steeds terugkerende verzuring in mijn benen. Heel frustrerend als je wilt presteren en het lukt steeds niet. Zo’n overwinning op de Zeeuwse is dan een stukje winst ten opzichte van de wintermaanden.”

Drie seizoenen geleden stapte ze na twaalf jaar ZCK over naar De Bruinvis in Sas van Gent. Ze volgde daarmee haar voormalige trainer Ko Koekkoek en haar tweelingbroer Niek. “Ik miste de trainingsmethodes van Ko en ook omdat mijn broer naar De Bruinvis vertrok, ben ik mee gegaan. Tot op heden bevalt het me prima.”

Naar eigen zeggen weet Koekkoek bij haar de juiste snaar te raken, haar te motiveren. “Ik kan behoorlijk eigenwijs zijn, ja, ben er soms eentje met gebruiksaanwijzing en neem niet zomaar van iedereen iets aan. Ko weet daarmee om te gaan en daar voel ik me prettig bij.”

Prettig heeft ze zich in het water echter een tijdlang niet gevoeld. De benen verzuurden steeds vaker en sneller. Meiden die voorheen altijd achterbleven, zwommen de CIOS-studente ineens voorbij. “Heel vervelend en funest voor je motivatie. Je komt in een dip terecht, die heel lastig te doorbreken is. Ze konden de oorzaak ook niet echt vinden en dat maakte het nog irritanter allemaal.”

Het noopte haar tot andere trainingsmethoden, andere vormen van training. Zoeken naar een oplossing voor het probleem. “Ik dacht aan hardlopen, fietsen, zelfs meedoen aan een triatlon of zwemloop. Allemaal tevergeefs, want de spieren wilden niet meewerken. Nu doe ik twee keer per dag vaste rek- en strekoefeningen en dat werkt wel. Eindelijk gaat het in een lijn omhoog en dat is hoopgevend.”

Ze traint zo’n vijf uur per week om haar techniek bij te schaven en terug het goede gevoel te krijgen. “De wedstrijd tijdens de Zeeuwse is in ieder geval een begin om op verder te werken. Ik heb mezelf het doel gesteld om dit seizoen opnieuw het Zeeuws klassement lange baan te winnen. Dat heb ik al vier keer gewonnen. Ik ben de enige zwemster die de wisselbeker thuis heeft staan en dat smaakt gewoon naar meer.”

Om opnieuw haar naam op de nieuwe wisselbeker terug te vinden zal ze haar concurrentes Judith Stap en Mieke van Dort voor moeten blijven. De wedstrijden in Sluis, Middelburg, Vlissingen, Goes en Breskens tellen voor het klassement. “De eerste wedstrijd is op 29 juni in Sluis. Een goed resultaat daar zal bepalend zijn voor mijn seizoen. Ik train nu hard om daar goed te zwemmen en de opgaande lijn vast te houden. Als ik de motivatie vind om er vol voor te gaan, dan kan ik wel weer teruggroeien naar mijn oude niveau, denk ik. Maar op dit moment zit ik daar nog lang niet. Al wil ik graag die Zeeuwse titel weer op mijn naam schrijven, daar moet alles nu voor opzij.”

Bron: BN de Stem