Tweede weekend Kampioenschappen Zeeland

Tweede weekend Kampioenschappen Zeeland

Door Ron de Waal, Provinciale Zeeuwse Courant

MIDDELBURG – Opnieuw waren de weergoden de deelnemers aan de Zeeuwse Zomerkampioenschappen zwemmen gunstig gezind. Behalve over de koele bries die over het water van zwembad Poelendaele waaide, viel er uit de monden van de zwemmers geen wanklank te bespeuren. Ryan Verplanke was het succesvolst met negen keer goud.

Het enige minpunt geldt komende woensdagavond, wanneer de kampioenschappen worden afgesloten met de lange afstanden. Het `op uw plaatsen` is dan voltooid verleden tijd voor zwembad Poelendaele in Middelburg.
,,Maar het begint erop te lijken dat we de nabije toekomst niet al te somber in moeten zien“, meldde voorzitter Sjaak Portegies van het organiserende Luctor et Emergo. ,,Er is deze week een gesprek geweest tussen de Vlissingse en Middelburgse verenigingen over het inpassen van onze zwemmers in het zwembad in Vlissingen. Met wat passen en meten denk ik dat we elkaar tegemoet kunnen komen.“

Bittere noodzaak
Voor de aanstormende jeugd zal het bittere noodzaak zijn dat het aantal trainingsuren gehandhaafd blijft. En niet alleen in Vlissingen. Om Zeeland op de landelijke zwemkaart te kunnen houden, zullen de handen in heel Zeeland ineen geslagen moeten worden. ,,Maar daar zijn we ook mee bezig“, zegt de 38-jarige Cees van Houwelingen van De Schelde. ,,De voorbereidingen voor het scheppen van extra faciliteiten voor de jeugd zijn inmiddels gestart“, aldus de trainer van de Terneuzense vereniging.
,,Er zit een aantal potentiële toppertjes onder de jeugd. Je zult hen in mijn ogen zoveel mogelijk moeten bieden. Momenteel trainen die jonge gasten zo`n vier uur per week, maar als je dat uit kan breiden, moet je het niet nalaten.“
Ondertussen wist Van Houwelingen zelf ook nog op enkele medailles beslag te leggen. Na de winst op de honderd meter vrije slag, pakte de routinier ook het goud op de vijftig meter vrije slag all in. ,,Het feit dat ik hier nog in de prijzen val, bewijst wel dat er structureel iets mis is. Maar aan de absentie van Eelco van Gemert en Rob Kluwen kan ik natuurlijk ook niets doen.“
Op de tweehonderd meter vrije slag all in moest Van Houwelingen zijn meerdere erkennen in Roel Dellaert van De Bruinvis, die meteen het Zeeuwse record onder de negentien jaar aanscherpte tot 2.08,96. Normaliter zou deze titelstrijd het einde van de zwemloopbaan van Cees van Houwelingen betekenen. ,,Ik zou stoppen op het moment dat mijn zoon en dochter een medaille zouden winnen. Dat gebeurde dit weekeinde, maar ik heb er nog te veel plezier in om de daad bij het woord te voegen.“

Gouddelver
Ook Ryan Verplanke, met negen eerste plaatsen tijdens deze Zeeuwse titelstrijd gouddelver bij uitstek, denkt nog niet aan stoppen. ,,Zeker niet. Ik bezit nog voldoende motivatie om door te gaan. Ik train nog maar vier uur per week, omdat ik in Wageningen studeer. Maar een reden om ermee op te houden heb ik absoluut nog niet“, klinkt het vastberaden uit de mond van de 23-jarige zwemster die de tel van het aantal behaalde medailles inmiddels was kwijtgeraakt.
Na deze woorden zwom Verplanke op de vijftig meter vrije slag all in naar haar achtste gouden plak. De tijd van 28,40 was voor clubgenote Ellen van de Velde (tweede) en Sabine van Waes van Koewacht (derde) net iets te machtig.
Het weekeinde van Luctor-trainer Thierry Potin kon niet meer stuk. Op de 5×50 meter vrije slag estafette all in, deed het team van Luctor een geslaagde greep naar de macht. Jasper van Bochove, Joram Lawalata, Leon van Dijk, Frans Vermeulen en Charles Potin verwezen De Bruinvis en De Schelde naar de tweede en derde plaats. ,,Dit is echt fantastisch“, straalde Potin van oor tot oor.
,,Als je als organiserende vereniging bij een afsluitend toernooi dit succes meepakt, mag je best een beetje trots zijn“, besloot voorzitter Portegies.

Door Peter Snelders, BN/De Stem

21 mei 2001, MIDDELBURG – Na afloop van het tweede weekend van de Zeeuwse zomerkampioenschappen zwemmen kon vrijwel bij iedere deelnemende vereniging tevredenheid opgetekend worden in zwembad Poelendaele in Middelburg. Vooral de Zeeuws-Vlaamse zwemverenigingen waren bijzonder content. Maar ook het organiserende Luctor et Emergo liet een positieve en enthousiaste noot horen.

Trainer Potin van die vereniging prees zijn estafetteteam op de 5×50 meter vrije slag mannen (bestaande uit Jasper van Bochove, Joram Lawalata, Leon van Dijk, Frans Vermeulen en Charles Potin) zowat de hemel in. Dat team won dit onderdeel met ruim drie seconden voorsprong op De Bruinvis uit Sas van Gent en was tevens erg dicht bij een Zeeuws record. Slechts tienden van seconden scheelde het of het was echt groot feest geweest in Middelburg.

Maar ook uit de mond van trainers en begeleiders van de Zeeuws-Vlaamse clubs klonken alleen maar positieve geluiden. Dat De Bruinvis geen reden tot klagen had was duidelijk. Die kleine vereniging onder begeleiding van Tim Roeb, mede-deelnemer en lid van het trainersgilde van die vereniging, trad nadrukkelijk op de voorgrond. Dat was vooral te danken aan Roel Dellaert, die drie gouden plakken op zijn naam schreef en een dito aantal Zeeuwse records vestigde.

Tim Roeb: “Roel heeft hier bijzonder sterk gezwommen. Hij werd eerste op de 50 meter vrij slag en zette daarop een Zeeuws record in een 50 meter bad tot zeventien jaar neer. Maar hij won ook de onderdelen 200 meter en 100 meter vrije slag en vestigde op die onderdelen zelfs Zeeuwse records in de leeftijdsgroepen tot zeventien en tot negentien jaar.”

Veertig

De Schelde uit Terneuzen was eveneens tevreden. Oud-trainer Jacques van der Hooft had alles opgeteld en kwam tot een aantal van veertig medailles. “Dat is bij mijn weten nog nooit eerder in de geschiedenis van De Schelde voorgekomen. Het geeft aan dat ons jeugdplan onder de bezielende leiding van trainer Cees van Houwelingen vruchten afwerpt.”

Cees van Houwelingen zelf had ook reden om een feestje te vieren. “Zelf pakte ik twee eerste plaatsen, en mijn dochter Josje was goed voor twee derde plaatsen en mijn nog maar achtjarige zoontje Bas werd bij zijn debuut derde. Ik denk dat wij de oudste en de jongste Zeeuwse kampioen zijn. Vrij uniek toch in één gezin? Maar het meeste spreekt me nog wel aan, dat er zich een aantal nieuwe gezichten in de top van de verschillende onderdelen hebben laten zien.”

Meer goud

ZCK-trainer José van de Berghe had eveneens geen reden tot mopperen. We hebben meer gouden medailles veroverd dan voorgaande jaren. Dan mag je zeker niet ontevreden zijn.” Een dergelijk geluid bracht Scheldestroom-trainer Frans Verplanke naar buiten: “We hebben toch weer heel wat goud veroverd.” Daarmee sloeg hij de plank niet mis. Al was het vooral opnieuw zijn dochter Ryan die voor het leeuwendeel van de medailles (zes goude) zorgde. Daarnaast was er een opvallende rol weggelegd voor Ellen van de Velde en ook voor Michel de Munck. Hij was een jaar volledig uit de competitie, maar vierde zijn rentree met een Zeeuwse titel op de 100 meter rugslag jongens tot negentien jaar.

Morgen en woensdag staan nog de lange afstanden op het programma in het Middelburgse zwembad. Het zullen de laatste officiële wedstrijden zijn, want het zwembad wordt afgebroken. Luctor et Emergo-voorzitter Sjaak Portegies heeft inmiddels met Stormvogel overeen kunnen komen dat Luctor samen met die vereniging in het Vlissingse bad traint totdat het nieuwe zwembad gerealiseerd is.