Roel Dellaert neemt de macht over in Zeeland

Het tweede weekend van de Zeeuwse zwemkampioenschappen lange baan in Kruiningen heeft het predikaat ‘zomer’ waar kunnen maken. Vorig weekend werden de deelnemers nog verrast door koud weer, stortregens, onweer en hagel. Het leverde toen matige resultaten op. Het tweede weekend was zonnig en warm en de watertemperatuur van 23 graden mocht ideaal genoemd worden. De dagblad De Stem en PZC noteerden dan ook een reeks uitstekende Zeeuwse prestaties. In de Provinciale Zeeuwse Courant was er daarbij extra aandacht voor de ‘oudjes’!

Het koningsnummer bij de mannen, de 100 meter vrije slag, leverde geweldige wedstrijden op met de gebroeders Dellaert uit Sas van Gent in de hoofdrollen. Ook bij de vrouwen werd stevig gezwommen. De wat vermoeide Bressiaanse Ryan Verplanke bleef op de korte nummers de Zeeuwse kampioene maar op de wat langere afstanden was de Vlissingse Maartje van Keulen haar toch de baas. Ellen van de Velde van Scheldestroom scoorde op de rugslag de snelste tijden, ook was de definitieve doorbraak van de veertienjarige Stèphanie Rombout van Koewacht een feit. Zij won bij de junioren 1+2 alle onderdelen met speels gemak.

Bij de mannen ging de belangstelling uit naar de krachtsexplosie op de 100 meter vrije slag. Alle Zeeuwse toppers waren aanwezig. Ze waren wel in verschillende leeftijdsgroepen ingedeeld maar het ging bij de mannen om de snelste tijd. Het werd een geweldig nummer. De finaleserie bij de senioren open telde de namen van Eelco van Gemert, Cees van Houwelingen, Jasper van Bochove en de Zeeuwse kampioen op de korte baan, de Middelburger Rudolf Holswilder. Zij gingen er volop in en dat leverde een spetterende strijd op met Cees van Houwelingen als de grote winnaar in de tijd van 58,78.

Fractie sneller
Direct daarna streden Robbert Dellaert en Charles Potin bij de negentienjarigen een heroïsch gevecht om de winst die eindigde in de tijd van 58,72, een fractie sneller dan de grote mannen.

De jury wees Dellaert als winnaar aan. De 18-jarigen moesten toen nog komen. De Sassenaar Roel Dellaert maakte er een onemanshow van door dit nummer niet alleen afgetekend te winnen maar ook de absoluut beste tijd van het toernooi te zwemmen met zijn geweldige tijd van 56,39.

Samen met zijn broer Robbert en de Souburger Charles Potin werden dat de snelste Zeeuwen op dit moment. Daar voegde zich ook nog Stefan De Die van de Schelde bij. Hij zwom als startzwemmer van de vrije slag estafette 57,20, de tweede tijd van het toernooi.

Jarbas in den Bosch zette op de 100 meter vlinderslag de snelste toernooitijd neer (1.03,06), Van Houwelingen de 50 meter vrije slag. Zijn pupil Kevin Hondsmerk deed het wat minder dan verwacht, een slecht zaak voor zijn ploeg want de resultaten van deze kampioenschappen tellen mee voor de samenstelling van de Zeeuwse hoofdklasse voor het komend seizoen.

De Schelde moest op de laatste dag ook nog Stefan de Die en Sven Schieman afstaan aan de afdeling waterpolo. Dat was een grote handicap. De Schelde coach had tijdens het toernooi veel plezier beleefd zijn eigen prestaties én aan de tijden van zijn pupillen, maar de stemming eindigde in mineur. De Schelde degradeert naar de eerste klasse. De Stormvogel prolongeerde de Zeeuwse clubtitel vóór Scheldestroom, Koewacht en de Schelde. Luctor neemt volgend seizoen de plaats van de Schelde in. De afsluitende estafette 5×50 meter vrije slag werd bij de vrouwen door Koewacht en bij de mannen door Luctor gewonnen. De Middelburgers deden een aanval op het Zeeuwse allroundrecord maar bleven daar nog ver boven. De wedstrijden worden komende dinsdagavond vervolgd met de langere afstanden. Donderdagavond worden de kampioenschappen besloten met de 1500 meter vrije slag voor vrouwen en de 800 meter voor de mannen.

Verplanke ziet anderen naderen
De meest opmerkelijke feiten deden zich voor bij de mannen, waar Cees van Houwelingen van de Schelde met zijn winst op Van Gemert voor een grote verrassing zorgde. En de Sassenaar Roel Dellaert is na dit weekeinde veruit de snelste Zeeuw. Ook bij de vrouwen werd er iets geknaagd aan de poten van de troon van de wat vermoeide Bressiaanse Ryan Verplanke. Op de korte nummers bleef zij goed overeind, maar op de wat langere afstand werd ze overtroefd door de Vlissingse Maartje van Keulen. Verder was de Koewachtse Stéphanie Rombout bij de veertienjarigen oppermachtig en bleef de Bressiaanse Ellen van de Velde op de rugslagnummers de snelste Zeeuwse. Verder zwom de Souburger Charles Potin een zeer goed kampioenschap bij de negentienjarigen en kon Rudolf Holswilder zijn opgebouwde faam na de winterkampioenschappen kortebaan op de langebaan niet continueren.

In de finaleserie van de 100 meter vrije slag senioren open kwamen Eelco van Gemert, Cees van Houwelingen, Jasper van Bochove en Rudolf Holswilder uit. Het werd een prachtige strijd waarbij de dertigers Van Houwelingen en Van Gemert in de slotfase fel om de begeerde titel streden. Het werd van Houwelingen en dat was de verrassing. Van Gemert was onttroond en dat deed de man uit Terneuzen goed. ,,Ik zag dat Eelco het moeilijk kreeg en ik merkte dat ik nog iets over had. Door alles te geven op die laatste meters wist ik hem te kloppen. Dat geeft een goed gevoel.“

Over en uit
Voor Van Gemert, die aan zijn tijd van 58,97 kon zien dat het niet zo goed meer gaat, was het geen bittere pil. “Ik wil natuurlijk nog wel winnen, maar dan moet ik er wel heel veel voor gaan trainen. En dat zit er niet meer in. Drie keer in de week train ik nog met plezier, maar dat is niet meer genoeg. En dan moet je genoegen nemen met wat minder goede prestaties. Maar ik ga nog niet stoppen. Ik wil nog even door gaan zo lang het me plezier oplevert. Maar voor klasseringen onder de nummer zes zwem ik niet meer. Als dat gaat gebeuren dan is het over en uit”, zei het Stormvogel-boegbeeld direct na afloop.

Van Houwelingen won ook de 50 meter vrije slag voor Van Gemert en Dellaert. Jasper van Boschove van Luctor was op dit nummer de specialist van de voorgaande jaren. Hij was gebrand op winst, maar door een wat zwakke start waren zijn kansen verkeken.

Van Houwelingen zwom echter niet de snelste tijd. Bij de negentienjarigen realiseerden Robbert Dellaert en Charles Potin in hun spannende titelstrijd een fractie sneller dan de `grote mannen`.

De absolute klasse van dit moment werd getoond door de Sassenaar Roel Dellaert. Met zijn winnende tijd van 56,39 bij de achttienjarigen is hij nu de snelste Zeeuw. Stefan de Die schaarde zich ook bij het snelste kwartet met zijn 57,30 als starttijd bij de estafette.

Charles Potin, die enkele jaren geleden nog gold als de opvolger van Van Gemert, deed het nu in zijn leeftijdsgroep prima. Met uitzondering van de vrije slag won hij alle onderdelen en scoorde op de vlinderslag de op één na beste Zeeuwse tijd van het toernooi. De snelste tijd ging naar Jarbas in den Bosch van Koewacht met zijn tijd van 1.03,06.

Toch was Cees van Houwelingen niet tevreden. Met zijn ploeg de Schelde degradeerde hij naar de Zeeuwse eerste klasse. De Stormvogel prolongeerde de titel van Zeeuws clubkampioen door de hoofdklasse te winnen voor Scheldestroom, Koewacht en de Schelde. Volgend jaar wisselen Luctor en de Schelde van plaats. ,,Met Stefan de Die en Sven Schieman in de ploeg hadden we zeker nog een kans gehad. Maar die jongens moesten we afstaan aan de waterpolojeugdploeg die om het kampioenschap van Nederland moest spelen.“

De Zeeuwse kampioenschappen gaan op dinsdagavond verder met de lange nummers. Donderdagavond worden de kampioenschappen besloten met de 1500 meter vrije slag voor vrouwen en de 800 meter vrije slag voor mannen.